Sådan vedligeholder du bedst dit træværk

21 december 2020
Maya Hindsberg

De fleste husejere – om det er et sommerhus, kolonihavehus eller en normal villa – lærer hurtigt, at træværket på deres grund skal vedligeholdes. Det kan man enten selv gøre, eller man kan f.eks. hyre en tømrer i Ringkøbing til at gøre det for en, hvis man ikke er god til det håndværksmæssige eller bare ikke har tiden til det. Uanset hvad er det vigtigt, at man passer på sit træværk, da det først kan blive en dyr fornøjelse, hvis der er gået råd og svamp i det. Sørg derfor for at gennemgå det i hvert fald en gang om året.

Hvad skal du holde øje med?

Det er jo meget fint at vide, at man skal vedligeholde og tjekke sit træ, men hvordan gør man? Det første, du holder øje med, er det visuelle. Her ser du på, hvordan træet ser ud og om det har en speciel farve. Hvis det er blevet lysnet, skal det bruge en omgang træbeskyttelse og hvis træet har skjolder, har det nok svamp, og så skal der gøres noget ved svampen.

Derefter kigger du på træets dybde. Tag en syl eller et knivblad. Med et fast men forsigtigt tryk ser du, hvor langt spidsen synker ind i træet. Hvis den synker dybt ned, så er der et problem. Når træet er sundt, vil den synke 1-3 millimeter ind. 

Gode fifs

Det er ikke kun vand og vind, som er hårdt mod træet. Insekter kan også være til fare for dit træ. Ser du derfor mange insekter om dit træ, kan du godt blive mistænkelig. Det kan ofte fikses, hvis du er opmærksom, inden træet tager for meget skade. Bare spørg efter produkter og fremgangsmåde i dit byggemarked. 

Derudover gør du dig selv en tjeneste ved at føre en logbog over, hvornår du har tjekket, hvilket træværk. Et hus er stort, og du når derfor ikke det hele på en dag, og det er dumt at gennemgå det samme igen og igen.

Flere Nyheder