Rottebekæmpelse: Rotter og vores sundhed hænger sammen

04 september 2020
Lotte Hindsberg

Op igennem tiden har der været store epidemier, der har kostet milioner af mennesker livet. Den sorte død, pesten, som i middelalderen slog milioner af mennesker ihjel er et godt eksempel. Pesten var ikke guds straf, men blev spred via rotterne der boede side om side med menneskerne.

Dengang viste man ikke at rotter kunne sprede sygdom, hvilke var årsagen til at folk døde som fluer. Det ved vi i dag og derfor har vi også pligt til at underrette kommunen, hvis vi har mistanke om at der er rotter. Kommunen vil derefter gratis sende en rottebekæmper ud. Det kunne f.eks. være en rottebekæmper i Præstø

Rotter og kloakker

En af årsagerne til at der i middelalderen og op til det 19ende århundrede var så mange rotter som spredte sygdom, var mangel på et ordentligt kloaksystem. Indtil for kun 150 år siden smed man ens affald ud af vinduet til fordel for husdyr incl. rotter. Ens afføring blev samlet op og kørt væk. I København blev det kørt til Amager og det er derfra øens øgenavn, lorteøen, stammer fra. Det blev sagt at det var en god ide at være gode venner med de mennesker der hentede kasserne med afføring, da de ellers kunne komme til at spilde.

For 150 år siden startede man med at lave vores kloaksystem som vi kender i dag. Vi er stadig ikke færdige med at lave et kloaksystem. Sommerhusområder og områder med få mennesker er stadig ikke tilkoblet kloaksystemet. 

Rotter er vilde med kloakker, så det er vigtigt at sikre at kloakken fungere optimalt. Som hus eller sommerhusejer er det din pligt at sikre at den fungerer. Har du mistanke om at du har rotter i kloakken skal du kontakte din lokale kloakmester, som vil lave en TV-inspektion af kloakken. Har du rotter fordi der er et hul i kloakken, vil han lukke hullet og kommunens rottebekæmper vil sørge for at rotterne dør.

Flere Nyheder